ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 

Υποστήριξη εναρκτήριας εκδήλωσης MODSCAPES, 7 Μαρτίου 2019, στο αμφιθέατρο της Επιτροπής Ερευνών ΤΕΙ ΚΜ



AΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ  ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΒΕ LAB ΣΕ WORKSHOP ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ MODSCAPES

7 Μαρτίου 2019  / TEI ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Υποστήριξη της εκδήλωσης με τίτλο «Πεδιάδα των Σερρών. Μιλήστε μας για τον τόπο σας: Αρχιτεκτονική, Τοπίο, Μνήμη» στο πλαίσιο του προγράμματος MODSCAPES (www.modscapes.eu) που  υλοποιείται από πέντε ερευνητικές ομάδες οι οποίες εντάσσονται σε κορυφαία ευρωπαϊκά πανεπιστήμια (University Librede Bruxelles (Belgium), Politechni code Milano (Italy), Opor to University School of Arts (Portugal),  Technische Universitat Berlin  (Germany), Estonian University of Life Sciences (Estonia). Υποστηρίζεται επίσης από το DOCOMOMO, Civilscape and ECLAS, European Council of Landscape Architecture Schools και χρηματοδοτείται από το ΗΟΡΙΖΟΝ 2020 (Humanities in the European Research Area).

Το  MODSCAPES  (Modernist Reinventions of the Rural Landscapes) ασχολείται με τα νέα αγροτικά τοπία που προέκυψαν από μεγάλης κλίμακας πολιτικές γεωργικής ανάπτυξης και εποικισμού, οι οποίες εφαρμόστηκαν τον 20ο αι. σε όλη της Ευρώπη και πέραν αυτής. Στους στόχους μελέτης του MODSCAPES έχει ενταχθεί για το 2019  η περιοχή των Σερρών όσον αφορά τις μεγάλης κλίμακας παρεμβάσεις που έγιναν κατά τον μεσοπόλεμο και αφορούσαν τον προσφυγικό εποικισμό και τα έργα εξυγίανσης του Στρυμόνα. Έχει δε προγραμματιστεί έρευνα πεδίου και ανοικτό τοπικό εργαστήριο που θα διεξαχθεί στις 8-9 Μαρτίου 2019 στην περιοχή του Δήμου Εμμανουήλ Παπά (τοπικό διαμέρισμα Νέου Σκοπού).

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης στις 7 Μαρτίου 2019 έγινε από την Διευθύντρια του BE LAB παρουσίαση του τόμου «Η Εκτροπή του Στρυμόνα. Τα μεγάλα εξυγιαντικά έργα του μεσοπολέμου», έκδοση του ΤΕΙ ΚΜ (2017) καθώς και επίδειξη της μακέτας των έργων του Στρυμόνα και του σχετικού χαρτογραφικού υλικού (που προέρχεται από το Ιστορικό Αρχείο της ΕΥΔΑΠ και εναπόκειται στα ΓΑΚ - Σερρών).

Πήραν μέρος

Εκ μέρους του MODSCAPES: Christina Pallini, Βίλμα Χαστάογλου
Εκ μέρους του BE Lab: Λίλα Θεοδωρίδου
και η Εταιρεία Μελέτης Ιστορίας των Σερρών (ΕΜΕΙΣ)
https://www.modscapes.eu/modscapes-local-workshop-in-the-strymon-valley-in-greece/
 
καθ. Λίλα Θεοδωρίδου
Διευθύντρια ΒΕ LAΒ

Συνημμένα:

 

Κορυφή σελίδας