ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 

Η ζωή στις Σέρρες

Οι Σέρρες είναι μια πόλη 80.000 κατοίκων στη Βόρεια Ελλάδα, πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού, η οποία ανήκει στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Απέχει 587 χιλιόμετρα από την Αθήνα και 80 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για μια ζωντανή πόλη, με νέους ανθρώπους και φοιτητές. Παρά την επικράτηση του τσιμέντου στο κέντρο της πόλης, η εικόνα αλλάζει τελείως με το ατελείωτο πράσινο που την περιβάλλει: την πανέμορφη κοιλάδα Αγίων Αναργύρων με τους χείμαρρους, τα πλατάνια και την τεχνητή λίμνη και - μόλις 2 χλμ. έξω από την πόλη - την κατάφυτη περιοχή Άγιος Ιωάννης με τα τρεχούμενα νερά, τους καταρράκτες αλλά και τις ταβέρνες. Γοητευτική είναι επίσης και η πανοραμική θέα της πόλης από την ακρόπολη (Κουλάς) με τον Πύργο του Ορέστη και το παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου.

Στις ευρύτερες ομορφιές του Νομού ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί  στην πανέμορφη λίμνη Κερκίνη, στο δάσος του Λαϊλιά με το χιονοδρομικό κέντρο, στις ιαματικές πηγές του Σιδηροκάστρου, του Αγκίστρου και της Θέρμης Νιγρίτας, στο μοναδικό σπήλαιο της Αλιστράτης, το φαράγγι του ποταμού Αγγίτη με τη φοβερή βλάστηση, στα αρχαιολογικά, παλαιοχριστιανικά και βυζαντινά μνημεία της Αμφίπολης, καθώς και στο ιστορικό οχυρό Ρούπελ.

Η πόλη φημίζεται  για το πολύ καλό φαγητό - διάσημη η σερραϊκή μπουγάτσα και τελευταία το βουβαλίσια κρέας και τα αντίστοιχα γαλακτοκομικά – καθώς και τη δυνατή νυχτερινή ζωή της. Δεκάδες Cafe-bars, εστιατόρια και φαγάδικα, αρκετά από τα οποία λειτουργούν και μεταμεσονύχτια, με μόνιμη διάθεση για γλέντι και η πολλή νεολαία που δίνουν στην πόλη ζωή. Το καλοκαίρι η δράση συγκεντρώνεται στη κέντρα διασκέδασης και τα Cafe-bars της κοιλάδας Αγίων Αναργύρων, ενώ το χειμώνα παίρνουν ζωή τα αντίστοιχα μαγαζιά στους πεζόδρομους του κέντρου.

Λιγοστά τα ιστορικά κτίρια και τα οθωμανικά μνημεία που θα δείτε εδώ, είναι όσα γλίτωσαν από την πυρπόληση της πόλης από τους Βούλγαρους το 1913. Η κεντρική Πλατεία Ελευθερίας με το Μπεζεστένι, την εντυπωσιακή κλειστή αγορά του 15ου αιώνα όπου στεγάζεται το Αρχαιολογικό Μουσείο, κάποιες παραδοσιακές κατοικίες (π.χ. η οικία Ζαπάρα στα Άνω Καμενίκια ) και νεοκλασικά (π.χ. η Εθνική Τράπεζα, η οικία του γιατρού Παπαβασιλείου, το μέγαρο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης) καθώς και ο βυζαντινός ναός των Αγίων Θεοδώρων (παλιά μητρόπολη) διατηρούν αυτήν την αίσθηση παλιάς εποχής.

Τέλος, το μοναδικό στη χώρα Αυτοκινητοδρόμιο Σερρών συμπληρώνει την ξεχωριστή ταυτότητα της πόλης. Σε έκταση 1.000 στρ., με μήκος 3.186 μ. και με προδιαγραφές Formula 3, είναι η μοναδική πίστα στην Ελλάδα και η μεγαλύτερη στα Βαλκάνια.

 

Κορυφή σελίδας