ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 

AΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΠΑΕ

ΑΠΟΦΑΣΗ
 

Η Συνέλευση Τμήματος Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής της Σχολής Μηχανικών του ΔΙΠΑΕ στη Συνεδρίαση αριθ. 5/08.04.22 αφού συζήτησε διεξοδικά επί του 1ου Θέματος της Η/Δ για την πρόταση συγχώνευσης με το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών

 

αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ τα εξής:
 

1. Εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της με την εισήγηση του Προέδρου του ΔΙΠΑΕ να προτείνει τη συγχώνευση του Τμήματος Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής με το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών. Η απόφαση αυτή έχει λάβει υπόψη της μόνο ένα από τα κριτήρια που έχουν διατυπωθεί από το ΥΠΑΙΘ (αποτελέσματα Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής του πρώτου έτους εφαρμογής) και τα οποία πρέπει να εφαρμοστούν οριζόντια και προς κάθε κατεύθυνση προκειμένου να οδηγήσουν σε αποτελεσματική και δίκαιη αναδιάρθρωση της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

 
2. Επισημαίνει ότι σε σχέση με τα κριτήρια που έχουν τεθεί από το ΥΠΑΙΘ, το Τμήμα Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής υπηρετεί ένα σύγχρονο και επίκαιρο γνωστικό αντικείμενο, το οποίο είναι και διακριτό και διεθνώς αναγνωρισμένο, που υπηρετείται σε πλήθος ακαδημαϊκών οντοτήτων (Τμημάτων Πανεπιστημίων, Ερευνητικών Ινστιτούτων κ.λ.π.) στη χώρα μας και σε όλο τον κόσμο, με το ίδιο ακριβώς γνωστικό αντικείμενο, όπως αυτό προσδιορίζεται από την διεθνή κατηγοριοποίηση των επιστημονικών πεδίων στην εκπαίδευση της UNESCO (ISCED 2013). Το προσωπικό του καλύπτει με πλήρη επάρκεια τα γνωστικά αντικείμενα του επιστημονικού χώρου τον οποίο υπηρετεί.
Διαθέτει: (i) πλήρεις και σύγχρονες υποδομές που περιλαμβάνουν κτηριακές εγκαταστάσεις, με ειδικές κτιριολογικές προδιαγραφές για το συγκεκριμένο Τμήμα, όπως αναφέρεται στην έγκριση της Ευρωπαϊκής χρηματοδότησης με την οποία κατασκευάστηκε το διάστημα 2006-2008, (ii) εργαστηριακό εξοπλισμό τεχνολογιών αιχμής. Διακρίνεται για τις δράσεις εξωστρέφειάς του, με πλήθος ανταγωνιστικών ερευνητικών έργων και με Διεθνείς συνεργασίες με άλλα Ελληνικά και ξένα Πανεπιστήμια και ερευνητικούς φορείς. Δεδομένου ότι το Τμήμα καλύπτει σχεδόν όλα τα κριτήρια που έθεσε το ΥΠΑΙΘ στον ύψιστο βαθμό, η πρόταση της Διοικούσας Επιτροπής του ΔΙΠΑΕ κρίνεται επιπλέον αναποτελεσματική, καθώς όχι μόνο θα στερήσει το Ίδρυμα από μία πολύτιμη και παραγωγική τόσο από εκπαιδευτική όσο και από ερευνητική άποψη ακαδημαϊκή μονάδα αλλά επιπλέον, δεν θα προσφέρει ουσιαστικά τίποτε στη ζητούμενη ακαδημαϊκή αναδιάρθρωση.
 
3. Θεωρεί ότι η εισήγηση του Προέδρου του ΔΙΠΑΕ: (i) δεν είναι συμβατή με τις οδηγίες, τις βασικές αρχές και τα κριτήρια τα οποία έθεσε το ΥΠΑΙΘ για την αναδιάρθρωση του Πανεπιστημίου και της Ανώτατης Εκπαίδευσης, (ii) αποδυναμώνει το Ίδρυμα,, (iii) είναι αντίθετη από την τεκμηριωμένη εισήγηση του Κοσμήτoρα της Σχολής Μηχανικών (iv) είναι σε πλήρη αντίθεση με τα θετικά αποτελέσματα της Εσωτερικής Αξιολόγησης του Τμήματος από τη Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας του ΔΙΠΑΕ (Πρακτ. ΜΟΔΙΠ 5/10-3-2022) η οποία υπογράφεται από την Αντιπρόεδρο Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του ΔΙΠΑΕ και έχει κατατεθεί στην ΕΘΑΑΕ, (v) θίγει με ανεπανόρθωτο τρόπο την αξία των πτυχίων εκατοντάδων φοιτητών του Τμήματος που εμπιστεύθηκαν την Πολιτεία και φοιτούν στο Τμήμα.
 
4. Για όλους τους προηγούμενους λόγους ζητεί τη συνέχιση της λειτουργίας του Τμήματος Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής ως ανεξάρτητης και αυτοτελούς ακαδημαϊκής μονάδας στο πλαίσιο της Σχολής Μηχανικών του ΔΙΠΑΕ.
 
Η Συνέλευση του Τμήματος Μηχανικών Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας
 
Σέρρες, 8 Απριλίου 2022

 

Κορυφή σελίδας